Четвер, 26 липня 2018 16:04

Тендер Укрзалізниці на постачання 54 пасажирських вагонів у 2018 році під знаком питання

Tender pod voprosom 1

Tender pod voprosom 1
Із 14 травня поточного року триває тендер Укрзалізниці на постачання 54 пасажирських вагонів. 9 липня відбулося засідання тендерного комітету, опубліковано в ProZorro його рішення про відповідність поданих заявок умовам торгів. 16 липня відбувся аукціон, стали відомі цінові пропозиції учасників. ПАТ «КВБЗ» запропонував найнижчу ціну серед учасників.

І вже того ж дня і наступного багато ЗМІ повідомили новину, що Крюківський вагонобудівний завод виграв тендер на постачання пасажирських вагонів за чотирма лотами на загальну суму понад 1,5 млрд грн. Журналісти навіть уявити собі не могли, що може бути інакше. Але не так все просто в королівстві, що має назву Укрзалізниця. Тендерний комітет повинен порівняти ціни учасників і підписати протокол. Він збирався 17-ого, 19-ого, потім 23 липня. Нове засідання призначено на 8 серпня. «Чому?» - запитаєте ви. А тому що 13 членів тендерного комітету не можуть прийняти просте рішення. Тому що надумали проводити новий аналіз і порівняння цін на ринку. Як то кажуть, після бійки. Тому що непрофесіоналізм, безвідповідальність, недотримання вимог Закону України «Про державні закупівлі» стали нормою в роботі окремих керівників УЗ. Протягом цього тендеру не тільки його учасники, а й вся Україна спостерігали тому підтвердження.

Наприклад, лише 16 липня, відповідно до Закону України «Про державні закупівлі», можна було оприлюднити запропоновані виробниками ціни. Однак ще 23 червня (!) на офіційному сайті ПАТ «Укрзалізниця» з'явилася інформація зі звинуваченнями на адресу Крюківського вагонобудівного заводу щодо встановлення нібито дуже високих цін на пасажирські вагони. Інформація містила цифри, які не відповідають дійсності. Було очевидно, що ці звинувачення безпідставні та провокаційні.

Ця публікація в тому числі дискредитувала і правління ПАТ «Укрзалізниця», яке прийняло рішення про оголошення зазначених процедур закупівлі, а також причетні департаменти, що  визначили технічні вимоги до вагонів, здійснили аналіз ринку та сформували очікувану вартість закупівлі. УЗ, готуючись до закупівель вагонів у 2018 році, провела кілька техрад, засідань цінової комісії, правлінь щодо затвердження бюджету, погодження документів у Мінекономрозвитку. І перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів затвердив цей бюджет. Вся країна бачила по телебаченню, як в.о. голови правленія УЗ доповів Прем'єр-міністру України, що все в порядку, у нього немає сумнівів щодо закупівлі 54 пасажирських вагонів у 2018 році, тендер на виході. І ось сьогодні хтось почав контролювати документи, підписані правлінням УЗ і Кабміном, при цьому звинувачуючи КВБЗ.

Укрзалізниця в особі своєї прес-служби, в.о. голови правління публічно розповідає про цінові позиції учасників до торгів. Їм вторять двадцять електронних ЗМІ України, одностайні у «справедливій ​​оцінці» обуреного Державного монополіста - УЗ. Нонсенс! А ПАТ «КВБЗ» не могло навіть надати публічні пояснення щодо цього, оскільки це порушення Закону України «Про державні закупівлі», бо розкривати цінову пропозицію до проведення аукціону ні КВБЗ, ні Укрзалізниця не мають права. Проте наступного дня після масових публікацій «про непомірні цінові апетити« монополіста КВБЗ »Крюківський вагонзавод звернувся до в.о. голови правління УЗ Євгену Кравцову з листом, у якому були прохання дати пояснення, пропозиція провести розслідування і розібратися, чому так сталося. Відповіді до сьогоднішнього дня, на жаль, не має.

Але! 22 липня, у неділю, фахівці КВБЗ отримали від УЗ новий «аналіз» цін. Уже 23 липня голова наглядової ради ПАТ «КВБЗ» Володимир Приходько знову звернувся в Укрзалізницю: ситуація незрозуміла, чому надходять нові «розрахунки» цін, у яких має місце маніпуляція фактами і цифрами. Давайте терміново разом розберемося. До того ж, Володимир Іванович зателефонував керівництву УЗ: направляємо лист, прочитайте, вислухайте, вирішіть! І знову не чують!

Ще 16 липня поточного року на офіційному сайті КВБЗ була розміщена стаття «Ціни на пасажирські вагони КВБЗ - нижче ринкових». У ній аналіз цін на пасажирські вагони КВБЗ та інших виробників, зокрема білоруських та російських вагонобудівників.

Tender 779-6

Tender 779-6

Новинка – кавовий автомат

Починаючи з 2016 року, Укрзалізниця закуповує пасажирські вагони відповідно до вимог Закону України «Про державні закупівлі» за результатами відкритих торгів у системі ProZorro. І саме УЗ за результатами моніторингу та визначених нею технічних характеристик рухомого складу сама визначає очікувану вартість закупівлі!

Так, у 2016 році в оголошених тендерах ПАТ «Укрзалізниця» визначило очікувану вартість одного пасажирського вагона на рівні 17 млн грн, хоча в той час середня ринкова ціна нового пасажирського вагона становила 19 млн грн (всі ціни наведено з ПДВ). Тоді за результатами проведеного тендеру ПАТ «КВБЗ» було визнано переможцем. Ціна купейного пасажирського вагона у базовій комплектації склала 16, 959 млн грн, що значно нижче ринкових цін того періоду.

Tender 779-4

Tender 779-4

Tender 779-3

Tender 779-3

Tender 779-5

Tender 779-5

Пасажирске і служебове купе вагона з меблями, що трансформуються

У 2017 році Укрзалізниця оголосила тендер на закупівлю 38 пасажирських вагонів. Ціна одного вагона передбачена на рівні 23,04 млн грн. Так, зазначена ціна була на 21% вище за ринкову вартість пасажирського вагона в 2016 році, але за офіційними даними Мінфіну індекс цін виробників у 2016 році становив 135,8%. А це в 1,5 рази вище ніж зростання цін на пасажирські вагони.

Тендер поточного року на придбання 54 пасажирських вагонів (21 купейний, 20 типу СВ, 11 купейних із купе начальника поїзда і 2 вагони для міжнародних перевезень) Укрзалізниця оголосила, як уже було сказано, 14 травня. І дійсно, у системі ProZorro очікувана за розрахунками УЗ вартість одного пасажирського купейного вагона становила 28 млн 043 тис. 640 грн. Але - це очікувана вартість закупівлі, а не цінова пропозиція ПАТ «КВБЗ», як це неправильно вказано у статті УЗ.

Tender pod voprosom 9

Tender pod voprosom 9

Tender pod voprosom 2

Tender pod voprosom 2

У пасажирских вагонах виробництва КВБЗ 10 купе (а не 9, як зазвичай)

До того ж є дуже важливий момент, який суттєво вплинув на ціну. ПАТ «УЗ» внесено зміни до технічних вимог до комплектації пасажирських вагонів. УЗ хоче, щоб вони були укомплектовані візками нової, безколискової конструкції з дисковими гальмами, щоб було встановлено світлодіодні світильники, кавомашини, покращено сучасне покриття підлоги. І це нормально.

Tender-68-7115

Tender-68-7115

Візок безколискової конструкції

Фахівці профільних департаментів ПАТ «Укрзалізниця», науково-дослідних інститутів здійснено величезну роботу щодо підвищення комфортності та безпеки пасажирських перевезень. Одним з основних заходів є перехід на закупівлю вагонів з візками безколискової конструкції, у яких краща плавність ходу, коротший гальмівний шлях, а це - комфорт і безпека для пасажирів. Протиюзовий пристрій, встановлений на них, захищає від пошкодження поверхню кочення коліс під час екстрених і повних службових гальмувань. А це, в свою чергу сприяє збільшенню пробігу вагонів та ресурсу візків. Термін служби нових візків - 40 років (колишніх українських - 30, російських, які вони масово ставлять на свої вагони, - 28). Тобто візки КВБЗ кращі аналогів, що є в наявності сьогодні на ринку!

Усі ці рішення були прийняла Науково-технічною радою ПАТ «Укрзалізниця» і узгоджені правлінням УЗ. Виконання всіх цих вимог, звичайно, позначається на вартості пасажирського вагона, збільшуючи її. Цінова пропозиція КВБЗ за один вагон після розкриття тендерних пропозицій склала 28 млн 043 тис. 400 грн. І, як ми вже зазначали, вона виявилася найменшою.

Чи може, УЗ хоче купити вагони в Росії, стверджуючи у своїй публікації від 23 червня, що там вони дешевші? По-перше, не дешевші. А по-друге, як же треба не любити свою країну, щоб сьогодні безпідставно заявляти про те, що вагони країни-агресора нібито кращі за ціною! Як наслідок цих дій УЗ - поява в інформпросторі країн СНД і Росії негативних статей зі свідоцтвом «в Україні не збираються підтримувати національного виробника».

На Крюківському вагонобудівному заводі дбають про репутацію підприємства. Публічне акціонерне товариство веде прозорий бізнес, що підтверджують щорічні міжнародні аудити. Тому, м'яко кажучи, неприємно читати на сайті партнера недостовірну і безпідставну інформацію, яка дискредитує вітчизняного виробника, негативно впливає на його імідж на міжнародному ринку.

Тим більше дивно бачити зволікання, навмисне відкладання прийняття рішення тендерного комітету, відтягування термінів укладення договору і початку поставки вагонів. Плювати, що соціальні мережі рясніють постами і фотографіями пасажирських вагонів, у яких виросли гриби, ходять юрби тарганів, не відчиняються вікна, не працюють кондиціонери та інше. Пасажир український терплячий, ще потерпить, поки державні службовці високого рангу вирішують свої справи. А в цей час зварники, електромонтажники та інші фахівці високої кваліфікації їдуть до Польщі та Німеччини, де своєю працею успішно підтримують економіки цих країн. Мабуть, це і є найстрашніше: ми втрачаємо людей!

Якраз у ці дні ми згадуємо у зв'язку із днем ​​народження Генерального директора УЗ 2000-2004 років, Міністра транспорту та зв'язку Георгія Кірпу, який так рано пішов з життя. Але він назавжди залишиться прикладом того, як потрібно прагнути до змін, багато і самовіддано працювати, щоб ці зміни прийшли на Укрзалізницю та в економіку країни. Адже саме з його приходом до керівництва Державним монополістом - «Укрзалізницею» - в Україні почали експлуатувати перші швидкісні поїзди національного виробництва ПАТ «КВБЗ», на зміну яким у 2012 році прийшли корейські поїзди «Хюндай», які швидко стали сумно відомими за їх масові відмови за час перших років експлуатації.

Починаючи з 1991 року, в Укрзалізниці змінилося 20 генеральних директорів. І всі вони працювали із Крюківським вагонобудівним на партнерських засадах, завод завжди неухильно виконував свої зобов'язання, завжди йшов назустріч УЗ, коли потрібна була допомога під час ремонтів, зокрема і модернізації тих же корейських електропоїздів. Сьогодні, щоб прикрити відсутність реальної діяльності, відчутних кроків уперед, невміння (чи небажання) здійснити закупівлю нової техніки у вітчизняного виробника, керівництво УЗ намагається цього виробника зганьбити.

Трохи цифр. Із 2009 до 2018 року Укрзалізниця придбала у КВБЗ аж 92 пасажирські вагони локомотивної тяги. Для порівняння: за рік до цього, у 2008 році тільки за один рік було придбано стільки ж вагонів - 92! За ці ж десять останніх років середньорічний обсяг реалізації за всіма замовленнями УЗ склав всього лише 9,2% від загального обсягу продажів ПАТ «КВБЗ». Ось так, у рік по чайній ложці, а в деякі - взагалі нуль. І це при величезному відкладеному попиті на вантажні та пасажирські вагони. І це при тому, що КВБЗ спільно з підприємствами постачальниками комплектуючих в Україні може випускати і поставляти до 300 пасажирських вагонів на рік! При тому, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман приймав три рази рішення про підтримку українського вагонобудування: у грудні 2016 року і два рази протягом 2017-ого. Перший віце-прем'єр Степан Кубів, віце-прем'єр Володимир Кістіон - по два рази кожен підписували рішення на цю тему.

Tender RIC 1

Tender RIC 1

Пасажирський вагон для міжнародних перевезень габариту RIC

Tender RIC 4

Tender RIC 4

Tender RIC 2

Tender RIC 2

Tender RIC 3

Tender RIC 3

Інтер’єр вагона для міжнародних перевезень габариту RIC

Усе вищесказане доводить, наскільки складно в Україні отримати замовлення, як багато перешкод виникає на цьому шляху. Державний монополіст Укрзалізниця не надає належної підтримки національним виробникам. І при цьому ще намагається дискредитувати Крюківський вагонобудівний завод, який за власні кошти у співпраці з Укрзалізницею, Національною Академією наук, профільними науковими та навчальними організаціями в Україні і за кордоном, численними українськими та закордонними підприємствами за сімнадцять років створив галузь пасажирського вагонобудування. Освоїв виробництво усіх видів вантажних і пасажирських вагонів локомотивної тяги, електропоїздів, дизель-поїздів, поїздів метро, ​​пасажирських електровозів. Не кожна, створена за цей період держава може це собі дозволити! А Україна стала країною, яка сьогодні виробляє всі види рейкового рухомого складу.

Tender pod voprosom 8

Tender pod voprosom 8

Сподіваємося, що Закон і правда переможуть, КВБЗ отримає замовлення на 54 пасажирські вагони. І від цього виграють усі: Укрзалізниця отримає нову техніку, пасажири зможуть комфортно і безпечно подорожувати, ПАТ «КВБЗ» і його 181 український партнер - постачальник, Національна Академія наук та інші наукові установи, такі як Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту, Український НДІ вагонобудування, Київський НДКТІ Укрзалізниці будуть працювати, платити податки до бюджетів усіх рівнів. Державний монополіст - ПАТ «Укрзалізниця» стане прикладом серед найбільших монополістів України у підтримці (справжній, а не декларованій) національних товаровиробників, які забепечують її такою необхідною технікою. І наша країна в цілому буде жити і розвиватися.

Георгій Ігнатов, головний конструктор ПАТ «КВБЗ», творець пасажирських вагонів локомотивної тяги, дизель- і електропоїздів, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки за створення сімейства пасажирських вагонів для швидкісного руху.

Прочитано 1818 разів