П'ятниця, 22 червня 2018 08:21

«Чистий шлях Шосе» виробництва КВБЗ місяць наводив чистоту в столиці

Chistiy shlyah v Kyive 1

Chistiy shlyah v Kyive 1
Розроблена і виготовлена в ПАТ «КВБЗ» щіткова підмітально-прибиральна машина (ППМ) елеваторного типу «Чистий шлях Шосе» призначена для важкого і швидкісного прибирання великих транспортних магістралей та міських вулиць. Підібраний змет (сміття, пісок, бруд, гравій тощо) по стрічці транспортується просто до кузова самоскида, який і буксирує саму машину. Регульована ширина підмітання за допомогою двох лоткові бічних щіток і однієї циліндричної задньої – 3 метри, швидкість руху під час підмітання – до 8 км/год, продуктивність прибирання – до 1,2 тонни змету за хвилину. Із допомогою дистанційного пульта машина управляється оператором просто з кабіни самоскида. Зволоження дорожньої поверхні і пригнічення пилу проводиться завдяки системі зрошення, для цього у двох баках із нержавіючої сталі, що знімаються, є півторатонний запас води. Як правило, одна ППМ працює в парі з 2-3 самоскидами. Використання замість ручної праці на прибиранні вулиць ППМ «Чистої шлях Шосе» не тільки значно прискорює процес, а й дає економію фонду зарплати та паливно-мастильних матеріалів приблизно 5000 грн на одному кілометрі вулиці.

Chistiy shlyah v Kyive 3

Chistiy shlyah v Kyive 3

Натурний зразок саме цієї машини побачили на міжнародній виставці «КомунТех-2016» представники столичної комунальної корпорації «Київавтодор» і зацікавилися нею. На цій авторитетній галузевій виставці техніки і обладнання для житлово-комунальної сфери були представлені в основному імпортні зразки. А тут – вітчизняна розробка, яка нічим не поступається закордонним аналогам і коштує дешевше.

Як з'ясувалося, в автомобільних парках шляхово-експлуатаційних управлінь корпорації експлуатуються подібні машини швецького виробництва, але з досить солідним терміном служби – 10-15 років. Тому питання оновлення та розширення парку таких агрегатів встало перед столичними комунальниками всерйоз. І вітчизняна ППМ з доступними комплектуючими і оперативним гарантійним та сервісним обслуговуванням, яка якісно чистить міські дороги – вдале рішення цієї проблеми. До речі, аналогічні за функціями швецькі машини, які продають дистриб'ютори в Україні, не тільки значно дорожчі, а часто ще й б/у, тобто попрацювали на дорогах вже не один рік.

Вивчивши технічні характеристики і спектр можливостей розробки КВБЗ, кияни виявили бажання познайомитися з нашою технікою ближче. З цією метою, після низки переговорів фахівців торгової фірми ПАТ «КВБЗ» і «Кіївавтодора», було вирішено передати для дослідної експлуатації одну з ППМ «Чистий шлях Шосе» до столиці. Кожна зі сторін взяла на себе певні зобов'язання: комунальники обіцяли дбайливо експлуатувати нашу машину і повернути її назад в строк, цілу і неушкоджену, вагонобудівники – надавати допомогу в освоєнні і технічну підтримку.

Що ж таке дослідна експлуатація та яка її мета? Все просто. Так називають надання виробником техніки у користування потенційному покупцеві на певний, як правило, не дуже тривалий, період. Своєрідне випробування для машини і цікавий рекламний хід, мета якого показати товар лицем, допомогти покупцю прийняти рішення щодо придбання нашої техніки. Дати йому можливість протестувати розробку в «польових» умовах, отримати навички користування нею, в роботі вивчити слабкі і сильні сторони нової машини, перевірити цифри обіцяних виробником технічних характеристик. Ну і, звичайно, головною, я б сказала найголовнішою, метою такого заходу, як і будь-якої іншої рекламної акції, є продаж якомога більшої кількості одиниць продукції КВБЗ, у даному випадку ППМ.

Chistiy shlyah v Kyive 4

Chistiy shlyah v Kyive 4

Полігоном, на якому проходила дослідна експлуатація «Чистого шляху Шосе», стали дороги, які закріплені за шляхово-експлуатаційним управлінням (ШЕУ) з ремонту та утримання автомобільних шляхів та споруд на них Дніпровського району столиці. Фахівці саме цього підрозділу «Київавтодору» з 16 травня по 14 червня поточного року прибирали вулиці столиці за допомогою нашої машини. За свідченням заступника начальника технічного відділу дослідного виробництва загального машинобудування КВБЗ Сергія Матусова, технічні фахівці ШЕУ підійшли до справи ґрунтовно. У перший же день ретельно оглянули нову машину, вивчаючи кожен її вузол, з'ясовували у наших конструкторів цікаві для них технічні нюанси. Та й взагалі приділяли машині максимум уваги.

Chistiy shlyah v Kyive 5

Chistiy shlyah v Kyive 5

Потрібно сказати, що протягом усього періоду експлуатації конструктори КВБЗ працювали у тісній зв'язці з фахівцями ШЕУ. Пропозицій щодо внесення принципових змін в конструкцію не було. Але, маючи великий практичний досвід, комунальники давали слушні поради, рекомендації по її оптимізації, робили зауваження, виходячи зі свого досвіду машинного прибирання столичних вулиць. Жодну з пропозицій наші фахівці не залишили поза увагою.

Дещо підправляли відразу ж, в ході експлуатації. Так, за порадою фахівців ШЕУ, були встановлені додаткові форсунки біля лоткових щіток і змінено кути напрямів розпилювачів, що дозволило ще більше підвищити ефективність пилогасіння. Інші ж пропозиції, наприклад, регулювання швидкості обертання конвейєрної стрічки чи доопрацювання системи зрошення так, щоб перекриття потоків води було окремим для лівої і правої сторін, буде реалізовано вже на заводі, після повернення ППМ.

Двоскатне ошинування і централізоване змащення – переваги «Чистого шляху Шосе»

Приємно вразило уважне і дбайливе ставлення до техніки в Дніпровському ШЕУ. Щоразу після прибирання вулиць всі машини тут ретельно миють від бруду і ставлять на просушування. А вранці, перед роботою, проводять огляд вузлів і агрегатів. Це правило без винятків.

Chistiy shlyah v Kyive 6

Chistiy shlyah v Kyive 6

«Якщо дотримуватися всіх правил експлуатації, правильно доглядати за машиною, то вона буде добре працювати і прослужить довго», – зазначив в розмові зі мною машиніст 5-го розряду Григорій Гордєєв, який вже понад 15 років займається машинним прибиранням столиці. Саме цей досвідчений фахівець прибирав київські вулиці за допомогою нашої ППМ увесь термін її експлуатації. Працювати з технікою КВБЗ йому сподобалося, особливо він хвалив наявність системи комплексної подачі мастила, говорить, що це дуже зручно, просто запускаєш машину і всі підшипники та поверхні тертя змащуються автоматично. Так, такої системи немає в імпортних машинах подібного класу - ні в «Broddway», ні в «Scandia» шведського виробництва (їх механізм змащують вручну).

Не мають «шведи» і двоскатного ошинування (коли на одну вісь із кожного боку встановлюється по 2 колеса) як у «Чистого шляху Шосе». А це значно підвищує надійність машини. Адже навіть якщо проб'ється колесо, що трапляється в процесі прибирання, наша машина залишається на ходу, а машини з односкатним ошинуванням тут же міцно стають «на якір» і для їх повернення на базу потрібен спеціальний евакуатор і навантажувач. Клопітно і недешево.

Chistiy shlyah v Kyive 6 1

Chistiy shlyah v Kyive 6 1

Chistiy shlyah v Kyive 7

Chistiy shlyah v Kyive 7

Двоскатне ошинування і комплексне змащування, як переваги нашої ППМ, відзначив механік ШЕУ Віталій Бакай. Він вважає, що «Чистий шлях Шосе» – вдала розробка КВБЗ:«Машина хороша, а, головне, вітчизняного виробництва, що значно спрощує і здешевлює її обслуговування протягом усього життєвого циклу. Особливо добре ваша машина прибирає після зими. Це її коник. Потужно змітає маси піску, насипаного під час ожеледі, бруду, навіть каміння. Тільки встигай вивозити. Маємо до неї деякі претензії, наприклад, іноді залишає прогалини, але для того ми тісно й співпрацюємо з вашими фахівцями, щоб довести її конструкцію до кондиції. Я готовий рекомендувати її для роботи своїм колегам-комунальникам Києва та інших міст. Хороший продукт». Таку ж думку висловив і головний інженер управління Сергій Бойко.

Chistiy shlyah v Kyive 8

Chistiy shlyah v Kyive 8

Під час дослідної експлуатації ПУМ «Чистий шлях Шосе» взяла участь у презентації розробок комунальної техніки вітчизняного виробництва начальникам ШЕУ всіх районів Києва. Презентація проходила в рамках наради, проведеної керівниками «Кіївавтодора». Представили машину начальник технічного відділу дослідного виробництва загального машинобудування Сергій Матусов, керівник групи комунальної техніки провідний конструктор цього ж відділу Михайло Жердєв і начальник відділу торгової фірми Дмитро Ястребов.

Chistiy shlyah v Kyive 9

Chistiy shlyah v Kyive 9

Вони детально розповіли про розробку КВБЗ, відповіли на численні запитання присутніх, що стосувалися як конструкції, так і комерційних нюансів. Велика кількість питань мені здалася хорошим знаком. Адже такий жвавий інтерес до найдрібніших деталей, повинен означати, що комунальні служби столиці зацікавлені в придбанні такої техніки.

Chistiy shlyah v Kyive 10

Chistiy shlyah v Kyive 10

Генеральний директор комунальної корпорації «Київавтодор» Олександр Густєлєв, який проводив нараду, зазначив, що столиця готова вже найближчим часом купити до 12 одиниць такої техніки, а загалом Києву потрібно не менше 30 підмітально-прибиральних машин. Фірму-постачальника визначить тендер. Ну, КВБЗ не звикати боротися за замовлення. Тендер так тендер. Головне, щоб умови для всіх учасників були чесними і рівними.

А побачити і «помацати» доопрацьовану з урахуванням досвіду київської експлуатації підмітально-прибиральну машину «Чистий шлях Шосе» можна буде дуже скоро – на виставці «КомунТех-2018». Тож, якщо вашому місту не вистачає надійної і ефективної машини для серйозного прибирання доріг і вулиць, звертайтеся на Крюківський вагонобудівний завод. Допоможемо.

Прочитано 1425 разів