Четвер, 11 серпня 2016 14:11

ПАТ «КВБЗ» наполягає на виконанні міською владою графіка погашення боргів за теплоносій

Літо в розпалі й радує нас теплими, навіть спекотними днями. Проте не за горами новий опалювальний період, і вже час подбати про все необхідне, щоб забезпечити помешкання кременчужан теплом у холодну пору року. Це прямий обов’язок міського голови, якому громада довірила бути дбайливим хазяїном у місті, і відповідних комунальних підприємств, зокрема «Теплоенерго».

Та сьогодні мешканці правобережжя, зокрема Раківки, занепокоєні, чи не доведеться їм мерзнути у своїх квартирах узимку? Адже протягом багатьох років теплом їх забезпечує ТЕЦ Крюківського вагонобудівного заводу, керівництво якого неодноразово йшло на поступки КП «Теплоенерго», погоджуючись відкласти термін повернення боргів за спожитий теплоносій.

Наразі ситуація складається так, що підприємство працює не на повну потужність, доводиться вживати такі непопулярні заходи, як неповний робочий тиждень. Це означає, що працівники заводу отримують значно менші доходи. Багато з них живуть саме в цьому районі й, незважаючи на зменшення заробітної плати, регулярно оплачують комунальні послуги. І в цей же час «Теплоенерго» не поспішає повернути КВБЗ кошти, витрачені на придбання газу й подачу теплоносія на мікрорайон.

Це кошти, що вкрай необхідні підприємству для оплати праці робітників, модернізації виробництва, теплогенеруючих установок. Напевно, згідно з логікою керівництва міста й комунального підприємства, вагонобудівники якось обійдуться, а ось чиновників і комунальників обмежувати не можна. Адже і в міськвиконкомі, і в «Теплоенерго» всі зарплатню отримують у повному обсязі, ще й з преміями та різноманітними надбавками. Крім цього, багаточисельній армії інспекторів невідомо чого закуповують дорогі сучасні гаджети, виділяють бюджетні кошти на сумнівні проекти й зовсім не переймаються боргом перед КВБЗ. А, мабуть, варто, бо з таким господарюванням і до соціального вибуху недалеко.

Потрібні аргументи? Будь ласка: чинний графік розрахунків «Теплоенерго» не виконує. Загальна сума заборгованості станом на перше серпня поточного року складає 22 мільйони 265 тисяч 679 гривень. Ставить під сумнів можливість відновлення опалення бюджетних установ їх борг у 2,5 млн грн, що не дозволяє ПАТ «КВБЗ» повернути відповідний борг НАК «Нафтогаз України» і відмовитися від його послуг та купувати газ у іншого постачальника за нижчою ціною, щоб знизити вартість теплової енергії для бюджетних установ.

Ще один вагомий привід для занепокоєння – невиконання міською владою плану будівництва комунальних теплогенеруючих потужностей на Раківці. Згідно з ним, у липні мали б уже завершити розробку проектної документації на котельні, та проекту немає. Це призведе до зриву кінцевого терміну впровадження цього проекту з 15 жовтня 2017 року.

Враховуючи ці та ще низку не менш важливих факторів, голова правління ПАТ «КВБЗ» Анатолій Шабала звернувся до міського голови Віталія Малецького з проханням вжити низку заходів, а саме:

- забезпечити погашення заборгованості бюджетних організацій минулих років перед ПАТ «КВБЗ» у розмірі 2,5 млн грн та безумовне виконання зведеного графіка погашення заборгованості в цілому;

- упровадити систему передплати бюджетним організаціям на теплову енергію, що дозволить працювати без закупівлі дорогого газу в НАК «Нафтогаз України» і знизити тарифи на тепло на 5%;

- сприяти вирішенню питання на державному рівні щодо взаєморозрахунків по пільгах і субсидіях у рахунок заліків із НАК «Нафтогаз України» за наступне планове постачання газу;

- забезпечити кінцеві терміни будівництва котелень у мікрорайоні Раківка, згідно з рішенням третьої сесії міської ради сьомого скликання від 2 лютого поточного року.

Якщо пан голова дійсно дбає про громаду, її добробут, розвиток міста, не забув свої передвиборчі обіцянки, є законослухняним громадянином, то він дослухається до думки керівника одного з найбільших бюджетоутворюючих підприємств міста і вчинить саме так, як має вчинити справжній господар, а не як людина тимчасова й безвідповідальна.

Прочитано 999 разів

Супутні матеріали