Середа, 27 травня 2015 13:12

Розпочався новий етап модернізації вагонів Київського метрополітену на ПАТ «КВБЗ»

Десять старих вагонів серії «Е» і «Еж» Київського метрополітену прибули у травні цього року на Крюківський вагонобудівний завод для модернізації. Почався наступний етап оновлення столичної підземки. Зношеність її рухомого складу становить близько 80%, тому такою важливою, на думку фахівців Київського метрополітену, є реалізація проекту модернізації вагонів за рахунок «зелених інвестицій».

Нагадаємо, що результатом першого спільного проекту Київської міської державної адміністрації, Міністерства екології України та ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» за кошти Кіотського протоколу, стало отримання столичним метрополітеном 95 модернізованих вагонів з асинхронним приводом. Підсумок - продовження терміну експлуатації значної частини рухомого складу Київського метрополітену як мінімум ще на 20 років.


Столична підземка і Україна в цілому отримали не тільки економічний з точки зору споживання електроенергії, ефективний в експлуатації транспорт, а й зниження шкідливих викидів, зменшення навантаження на навколишнє середовище.


На сьогоднішній день всі служби Крюківського вагонобудівного, причетні до реалізації даного проекту, вже активно включилися в роботу. Швидко налагодити виробничі процеси і ланцюг постачання допомагає неоціненний досвід, отриманий у результаті успішного виконання першого етапу модернізації в 2013-14 роках.

Працівники корпусу пасажирського вагонобудування здійснюють очищення і посилення конструкцій кузовів вагонів.


А на дільниці, що випускає ходові частини для транспорту соціального призначення, почали виготовлення деталей і вузлів рам і осей візка моделі 68-7054 з пневмопідвішуванням для модернізованих вагонів.

У розробленій фахівцями нашого підприємства технічній документації було враховано додаткові вимоги, узгоджені з Київським метрополітеном за результатами виконання першого етапу модернізації в 2013 - 2014 роках.

На думку фахівців КП «Київський метрополітен», важливо, що модернізація дає можливість економити до 40 відсотків електроенергії. Також збільшується пасажиромісткість вагонів, підвищується рівень комфорту та безпеку перевезень. Крім того, на цих потягах значно поліпшені умови праці машиністів - кабіну оснащено кондиціонером і ергономічним пультом управління.

Економічний ефект від модернізаціїї

Завдяки впровадженню асинхронного тягового приводу вагонів добове зниження витрат електроенергії складає 40 відсотків від добової кількості енергії, яку зараз споживає один 5-вагонний поїзд. З урахуванням загальної кількості модернізованих поїздів, очікується зниження добових витрат електроенергії до 14 відсотків від загальної кількості добових витрат електроенергії всіх поїздів на лінії.

Рекуперація (повернення в мережу) електроенергії під час електродинамічного гальмування модернізованого поїзда становить 18 відсотків.

Застосування гасників коливань, підшипників касетного типу не тільки забезпечує плавність ходу, але і значно збільшує міжремонтний пробіг буксових вузлів.

Прочитано 1252 разів