Вівторок, 10 січня 2023 15:14

У новий 2023 рік Укрзалізниця «увірвалася» з величезними боргами перед КВБЗ та заводами-партнерами за поставлені пасажирські вагони

evac4 bort

evac4 bort
Станом на 10 січня 2023 року АТ «Укрзалізниця» не розрахувалася з ПАТ «КВБЗ» за 66 пасажирських вагонів із 85 поставлених. Не погашено борг за частину поставок у 2021 році (прострочення становить 13 місяців) і повністю за весь 2022-й. Нині заборгованість АТ «Укрзалізниця» за договором складає 1 400 314 099,80 грн із ПДВ.

Як ми вже повідомляли, на кінець 2022 року борг УЗ складав 1 483 162 174,20 грн із ПДВ. Платіжні документи вчасно, у міру настання строків платежів за договором, подавалися в Державну казначейську службу України. Вони накопичилися там на всю вказану суму, передумови для розрахунків були створені.

І ось 30 грудня 2022 року АТ «Укрзалізниця» з наявних 13 платіжих доручень оплатила тільки одне - на суму 82 848 074,40 грн із ПДВ. Цього вистачить лише на податки за поставлені вагони. А ті, хто створив їх, залишаються й далі ні з чим.

Виявляється, Укрзалізниця має спеціальний цільовий фонд, на який держава переказує кошти для придбання нової техніки. За їх використання за підсумками року вона має звітувати. Натомість в УЗ мовчали про це до жовтня 2022 року, а борг перед машинобудівниками збільшувався на очах.
Голова наглядової ради ПАТ «КВБЗ» Володимир Приходько звернувся до Віце-прем’єр-міністра з відновлення України — Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова, міністра фінансів Сергія Марченка, голови Полтавської ОВА Дмитра Луніна з проханням сприяти на рівні Кабінету Міністрів та Президента України, щоб, починаючи з січня 2023 року, якнайшвидше вирішити питання погашення АТ «Укрзалізниця» простроченої заборгованості у сумі 1 400 314 099,80 грн із ПДВ перед ПАТ «КВБЗ».

Чи є десь у світі ще таке підприємство, яке б цілий рік в умовах війни працювало, виготовляло продукцію, вірило Укрзалізниці й у результаті нічого не отримало?

Чи усвідомлюють керівники УЗ, якого удару завдають тим, хто робить усе, щоб залізниця була на висоті? Чи розуміють вони усю шкоду таких дій для підприємств, задіяних у проєкті, себе та держави в цілому як в економічному, так і в репутаційному планах?

Через брак обігових коштів ПАТ «КВБЗ» не може закупити комплектуючі для повної реалізації державного замовлення на пасажирські вагони – зі 100 лишилося скласти 15 одиниць.

evac6 tseh

evac6 tseh

Призупинено виготовлення вантажних вагонів за взятими зобов’язаннями, виконання сервісного обслуговування та ремонту раніше поставленого Укрзалізниці пасажирського рухомого складу для його безвідмовної експлуатації в умовах воєнного стану.

Підприємства-суміжники з Харківської, Київської, Запорізької, Сумської та Миколаївської областей (більше 15 підприємств, майже 50 тисяч працівників), задіяні в цих проєктах, які не отримали від ПАТ «КВБЗ» розрахунки за поставлені комплектуючі, змушені також простоювати з початку січня.

Сьогодні Крюківському вагонобудівному заводу не вистачає коштів навіть для погашення заборгованості із заробітної плати за 2022 рік та закупівлі енергоносіїв для опалення 60-тисячного мікрорайону Кременчука.

А що ж далі? Цілком можливо, що наступним кроком УЗ буде виставлення штрафних санкцій КВБЗ через порушення строків виконання договору. То, може, це і є мета діячів від Укрзалізниці?

Вочевидь молода команда УЗ не знає історії народження українського пасажирського вагонобудування, коли Укрзалізниця на чолі з Георгієм Кірпою стояла поруч із машинобудівниками, була ініціатором багатьох починань. Тридцять років тому вийшла постанова КМУ, в якій КВБЗ було названо головним заводом зі створення галузі. А нині керівництво УЗ не соромиться того факту, що своїми діями зупинило галузь, коли вона так потрібна.

Машинобудівники виконують пряме рішення Президента України Володимира Зеленського від 5-6 березня 2020 року, коли він, перебуваючи в Полтаві та Кременчуці, поклав початок контракту на постачання 100 пасажирських вагонів за бюджетні кошти. І — рішення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, який у серпні 2021 року приїздив на КВБЗ, щоб перевірити, як триває виконання державного замовлення.

Для керівників Укрзалізниці, виходить, Президент України та Прем’єр-міністр — не указ? То хто ж вони такі, що дозволяють собі не виконувати рішення очільників держави під час воєнного стану?

evac2 uz

30 грудня 2022 року уряд схвалив фінансовий план АТ «Укрзалізниця» на 2023 рік. Але й тут в УЗ не згадали про погашення заборгованості за поставлені у 2021-2022 роках пасажирські вагони. Це ще один хитрий хід? Мовляв, ви мені все віддайте, а ми вам нічого не винні. Таким чином заводи, які сумлінно виконували Державне замовлення на пасажирські вагони, залишилися сам на сам з непогашеними боргами на межі виживання.

Це негативно впливає на моральний клімат у колективах, люди обурені ставленням держперевізника до виконавців державного замовлення. Адже в складних воєнних умовах, за повітряних тривог, відключень електроенергії, ракетних загроз вони забезпечують виготовлення життєво необхідного залізничного рухомого складу. Під обстрілами їздять до Харкова та Миколаєва, щоб привезти комплектуючі, які там виготовляються у надскладних умовах. А що ж мають у відповідь? А мають зупинку виробництва уперше за понад 300 днів війни. І невідомо, коли цей вимушений простій закінчиться.

Якщо на державному рівні питання погашення боргів АТ Укрзалізниця», починаючи вже із січня 2023 року, не вирішиться, це призведе до відтоку та вимушеного скорочення кваліфікованих кадрів, згортання виробництв. А при подальшому простої заводів — до ще непоправніших наслідків: зростання соціальної й економічної напруги в регіонах та занепаду вагонобудівної галузі.

А тим часом УЗ підбиває підсумки роботи: «Вриваємось у новий, 2023-й, на повній швидкості — модернізовано український електропоїзд ЕПЛ-9Т. Евакуаційними рейсами перевезено 4 млн українців. Новий рік у поїздах УЗ зустріли 6200 пасажирів». Такими фактами і цифрами рясніють сторінки очільників Укрзалізниці у соціальних мережах. Піар понад усе. Розказують про все, що завгодно, крім основного.

evac3 people

evac3 people

А основне те, що все це Укрзалізниця робить за рахунок машинобудівників. Тих самих, які поставили під час війни, крім пасажирських вагонів, ще й дизель-поїзди. Ті самі вагони й дизель-поїзди, що забезпечили евакуацію українців до Європи. УЗ заповнювала дизель-поїзди КВБЗ удвічі більше за норму, і вони з жінками та дітьми заходили аж на територію Польщі. Витримували всі навантаження, ходили тими коліями, де не могли рухатися електропоїзди, бо інфраструктура вже була зруйнована ракетними обстрілами.

То чому сьогодні у піар-цукерочки від УЗ така неприваблива «начинка», що ретельно замовчується? Ніде — ні слова про те, як своїми діями УЗ добиває підприємства, про справжню порядність у веденні бізнесу, довіру, повагу до людей праці.

Ситуація — як у відомому фільмі «Кому я винен – всім прощаю». Нагадаємо принагідно, що там головний герой, аби позбутися настирливих кредиторів, організував власні похорони. То, може, не личить Укрзалізниці брати приклад з героя комедії й не варто рубати курку, яка несе золоті яйця?

Машинобудівники очікують якнайшвидшої сплати заборгованості за свою сумлінну працю.

Прочитано 1128 разів