П'ятниця, 30 грудня 2022 17:15

ПАТ «КВБЗ» спростовує інформацію щодо отримання коштів за поставлену продукцію

KVBZZZZZZZ

KVBZZZZZZZ
Керівництво ПАТ «КВБЗ», м’яко кажучи, здивоване й стурбоване інформацією у «Кременчуцькій газеті» від 26 грудня 2022 року про те, що підприємство отримало оплату за поставлену продукцію, а саме – за пасажирські вагони. «За довоєнне замовлення у КВБЗ держава розраховується, а значить, бюджети отримають податки, а люди - зарплати», - пише Олег Булашев. На жаль, це не відповідає дійсності. 

КВБЗ протягом 2022 року випускав та поставляв вагони, які успішно працюють за залізниці, а грошей за них так і не отримав. Усі рахунки лежать у Державному казначействі, заборгованість складає майже півтора мільярда грн! А Крюківський вагонобудівний завод протягом перших двох декад січня 2023 року простоюватиме, бо не має коштів закупити комплектуючі.

Зважаючи на те, що Олег Булашев у своїй інформації посилається на голову Полтавської ОВА Дмитра Луніна, керівництво ПАТ «КВБЗ» було змушене 29 грудня 2022 року надіслати очільнику області термінового листа. У ньому йдеться про критичну ситуацію на Крюківському вагонобудівному заводі через відсутність розрахунків з боку АТ «Укрзалізниця» за поставлені пасажирські вагони.

«Змушені поінформувати вас, що ситуація щодо розрахунків АТ «УЗ» за договором на поставку пасажирських вагонів, фінансування якого здійснюється за рахунок бюджетної програми КПКВК 3101270 «Оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів та модернізація залізничної інфраструктури для розвитку пасажирських перевезень», не зрушила з місця і продовжує ускладнювати роботу підприємства», - йдеться у листі.

Далі наведено цифри: станом на 28 грудня 2022 року поставлено вже 85 вагонів. Останні розрахунки з боку Укрзалізниці за них  були проведені ще у 2021 році та тільки за 15 вагонів у сумі 310 680 279, 00 грн. Загальна сума дебіторської заборгованості Укрзалізниці за поставлені 70 вагонів складає  1 483 162 174, 2 грн із ПДВ. Тобто, маже півтора мільярда гривень!

Станом на 28 грудня 2022 року будь-які операції за розрахунками АТ «УЗ» із ПАТ «КВБЗ» за поставлені пасажирські вагони, які знаходяться в експлуатації,  починаючи з листопада 2021 року (тобто більше 12 місяців), Державним казначейством України з незрозумілих причин не проводилися.

Про наслідки відсутності розрахунків за такий обсяг продукції для Крюківського вагонобудівного заводу його керівники неодноразово повідомляли Полтавську ОВА, Укрзалізницю, Міністерство фінансів, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України з великим проханням вплинути на стан справ. У листі від 29 грудня ще раз наголошується, що отримання коштів ПАТ «КВБЗ» у поточному місяці є критично необхідним для завершення державного замовлення у повному обсязі та забезпечення постачання решти вагонів у кількості 15 одиниць (зі 100 за договором). А також - для подальшої сплати податків та зборів, виплати заробітної плати колективу КВБЗ, придбання енергоносіїв для опалення 60-тисячного мікрорайону Раківка, здійснення сервісного обслуговування вітчизняного рухомого складу, закупівлі комплектуючих. Так вважають на КВБЗ.

Прочитано 928 разів