Вівторок, 09 листопада 2021 15:06

Володимир Зеленський дав старт проєкту «Нова українська залізниця» і назвав КВБЗ ключовим вітчизняним вагонобудівним підприємством

forum dpkr-3 pr

forum dpkr-3 pr
Сьогодні, 9 листопада, у столиці України, на Київському залізничному вокзалі, проходить форум «Велике будівництво: нова залізниця». Захід розпочався з презентації дизель-поїздів ДПКр-3 виробництва ПАТ «КВБЗ». Саме на такому поїзді №003 від станції Дарниця до місця проведення форуму - виставкового простору біля платформи «Київ-Бориспіль Експрес», що на Центральному залізничному вокзалі, приїхали Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр інфраструктури Олександр Кубраков, голова правління УЗ Олександр Камишін. А також - голова наглядової ради ПАТ «КВБЗ» Володимир Приходько, керівники акціонерного товариства.

Дизель-поїзд ДПКр-3, один із тепловозів Дженерал Електрик, кінцеве складання яких відбулося на КВБЗ, пасажирські та вантажні вагони, інший рухомий склад зайняли свої місця на коліях біля майданчика проведення форуму. Тут же розгорнуто й конференц-зал.

Президент України Володимир Зеленський найпершим привітав учасників форуму. Він дав старт дуже важливому новому напряму Великого будівництва, який назвав «Нова українська залізниця».

Zelenskiy

Zelenskiy

Президент наголосив: «Уперше за довгий час Укрзалізниця вийшла на прибутковість, підвищено вартість вантажних перевезень. Занижені тарифи на користь великого бізнесу - в минулому. Замість цього додаткові 2 млрд грн, які УЗ вже отримала цього року, і понад 12 млрд грн, що їх компанія обов’язково отримає наступного. Створено умови, коли УЗ нагадує усім - це державна компанія, яка купує електроенергію не через фірми-прокладки, а безпосередньо у державного постачальника і таким чином заощаджує 4 млрд грн.

Важливо і те, що відновлено співпрацю з нашим ключовим вітчизняним підприємством у цій сфері – Крюківським вагонобудівним заводом. На цьому заході, до речі, представлені нові, вже складені дизель-поїзди. Три з них УЗ отримає до кінця року. Ще 20 буде замовлено у 2022-2023 роках.

Також цьогоріч УЗ отримає 20 нових спальних вагонів зі 100 замовлених за бюджетні кошти. У планах на два наступних роки - скласти ще 500. Це 500 сучасних українських купейних вагонів, за які дійсно не соромно.

Упевнений, що не буде соромно і за дуже важливий проєкт, який ми запускаємо, - СітіЕкспрес. Зараз триває закупівля електропотягів для нього. Планується, що перші вийдуть на маршрути в Києві, Харкові, Дніпрі вже наступного року.

Ми починаємо наймасштабніші за останні роки будівництво і модернізацію рухомого складу. Це програма оновлення вантажних вагонів до 2028 року. Десятки тисяч нових вагонів, тисячі нових робочих місць, формування нового ринку обсягом у 100 млрд грн.

Тривалий час, щоб користуватися залізницею, потрібні були залізні нерви. Ми прагнемо зробити все, аби ці часи лишилися в минулому. А тому сьогодні Україна прокладає абсолютно новий шлях до відродження своєї залізниці», - сказав Президент України.

Далі виступив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він теж чимало уваги приділив вітчизняному виробнику рухомого складу – КВБЗ. «Приблизно рік тому наша урядова команда була на Крюківському вагонобудівному заводі. Ми спілкувалися з колективом, багато говорили про втрачені робочі місця, підготовлені виробничі потужності й відсутність замовлень. І ось сьогодні за державний кошт замовлено 100 пасажирських вагонів. Ще 500 замовимо. У нових вагонах комфортно і безпечно. Ми сьогодні відчули це на собі - проїхали новим дизель-поїздом із президентом і колегами», - наголосив прем’єр-міністр.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков зокрема сказав: «Планували ще 500 пасажирських вагонів, але поговорили сьогодні з керівниками КВБЗ і бачимо, що можна збільшити обсяги до 300 на рік.

Kubrakov

Kubrakov

Дизельних потягів плануємо ще 20, окрім 5, що вже складені й у процесі складання. А також - 60 нових приміських потягів, 10 нових потягів Інтерсіті. Окремо виділю проєкт з Альстомом, уже підписано міжурядову угоду, рухаємося у бік підписання реального контракту до кінця цього року. Французька сторона йде нам назустріч щодо локалізації виробництва на конкретних українських заводах».

Ця актуальна інформація дає надію на великі зміни й на залізниці, і у транспортному машинобудуванні.

Форум передбачає проведення трьох сесій: «Нова залізниця», «Реформи залізниці», «Трансформація залізниці. Міжнародний досвід», де виступають експерти, керівники УЗ, іноземні партнери.

Від ПАТ «КВБЗ» у заході також беруть участь голова правління Максим Крамаренко, директор ДКУ Олександр Пьоришкін, член наглядової ради Олександр Плескун, заступник директора торгової фірми Юрій Брусник.

kerivniki

kerivniki

Прочитано 1439 разів