Понеділок, 15 березня 2021 13:39

Продовження діалогу між Укрзалізницею та виробниками

prevuyuu

prevuyuu
Голова правління ПАТ «КВБЗ» Максим Крамаренко та заступник директора зi збуту і маркетингу Юрій Брусник 11 березня поточного року взяли участь у зустрічі з головою правління АТ «Укрзалізниця» Володимиром Жмаком та іншими керівниками товариства. На цьому зібранні в офісі Федерації роботодавців України також були присутні очільники понад 20 провідних вітчизняних підприємств та галузевих об’єднань. Серед них Інтерпайп, Група «ТАС», Перша логістична компанія, УПЕК, концерн «Нікмас», УкрІннМаш, Аурум Груп, АСТАРТА, Укрметалургпром, Спілка хіміків України, Федерація залізничників України.

Сам факт такого високого представництва свідчить про надзвичайну актуальність питань, що обговорювалися, для всіх учасників зустрічі.

Представлено проєкт консолідованого фінансового плану УЗ на 2021 рік, процедуру публічних закупівель АТ «УЗ». Тривав обмін думками щодо проєкту наказу МІУ «Про затвердження порядку встановлення заборони експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті».

2 Kramarenko

2 Kramarenko

Послідовно продовжуючи тему, розпочату на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Інфраструктура», обговорювали інфраструктурні проєкти, зокрема оновлення рухомого складу УЗ із використанням можливостей вітчизняних підприємств і застосуванням при цьому законодавства про публічні закупівлі (рівня локалізації, нецінових критеріїв, вартості життєвого циклу).

Великі державні інфраструктурні проєкти мають відповідати таким критеріям, як сприяння зайнятості, зростання економіки, інноваційність. І модернізація УЗ усім цим критеріям відповідає. Нові локомотиви, залізничні шляхи, вагони – усе це робочі місця для українців.

Укрзалізниця має значну кількість активів, але рівень їх зношеності сягає понад 90%. Тому запровадження Великого будівництва на УЗ може стати масштабним проектом із точки зору технологій та інвестицій. І вітчизняні виробники готові його реалізовувати.

Володимир Жмак зазначив, що цього року в Державному бюджеті України на оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів та модернізацію інфраструктури передбачено понад 4 млрд грн. На них планується придбати зокрема й 100 пасажирських вагонів. 27 млрд грн у проєкті Фінплану УЗ на 2021 рік передбачено на капітальні інвестиції. Голова правління УЗ підкреслив, що на кожен долар, вкладений в інфраструктуру, економіка країни отримує до 5 доларів.

3 Gmak

3 Gmak

Учасники зустрічі зазначили, що вітчизняні підприємства здатні забезпечити Україну всіма видами рухомого складу. Географія постачальників галузі транспортного машинобудування охоплює всю Україну - це понад 200 підприємств.

Надзвичайно важливий напрям - розвиток вітчизняного вагонобудування. Прийняття Державної програми оновлення парку вантажних вагонів України з максимальним залученням українських виробників, ініціатором та розробником якої виступила ФРУ, дозволить забезпечити надходження до бюджетів усіх рівнів понад 31 млрд грн, приріст ВВП – 2,3%, а з урахуванням мультиплікаційного ефекту – 8%. Буде створено близько 15 тис. робочих місць у вагонобудуванні та понад 30 тис. робочих місць у суміжних галузях.

Водночас залишаються неврегульованими питання:
- довгострокового планування закупівель;
- прозорості публічних закупівель;
- укладання середньострокових та рамкових угод із постачальниками;
- паритетності умов договорів із ними;
- прийняття узгодженої всіма учасниками ринку редакції наказу МІУ «Про затвердження порядку встановлення заборони експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті»;
- посилення відповідальності щодо технічного стану та ремонту вантажних вагонів;
- посилення контролю щодо унеможливлення використання контрафактної продукції та несертифікованих запчастин.

Учасники зустрічі дійшли згоди спільно працювати над вирішенням цих питань у рамках окремих робочих груп.

Прочитано 565 разів