П'ятниця, 18 грудня 2020 12:15

Бездіяльність міської влади може призвести до техногенної катастрофи місцевого рівня

TEC

TEC
Восьмого грудня 2020 року ПАТ «КВБЗ» отримало від оператора ГРМ ПрАТ «Кременчукгаз» чергове повідомлення №286 від 08.12.2020р про припинення (обмеження) газопостачання з 11.00 години 15 грудня 2020 року. Дані заходи ПрАТ «Кременчукгаз» вживає через те, що виникла заборгованість нашого підприємства перед оператором ГРМ за розподіл комунально-побутового газу, який використовується винятково для виробництва теплової енергії для реалізації КП «Теплоенерго».

Парадоксальність ситуації в тому, що ПАТ «КВБЗ» своєчасно й у повному обсязі виконує свої зобов’язання щодо оплати послуг розподілу газу, який використовує для власних потреб. А от розрахунки за послуги розподілу газу для виробництва теплової енергії для забезпечення мікрорайону Раківка, згідно з постановою Кабінету Міністрів України №792 від 30.09.2015 року, має здійснювати КП «Теплоенерго» шляхом проведення грошових коштів через рахунки зі спеціальним призначенням (спецрахунки).

Таким чином, борг у нашого підприємства за розподіл природного газу для комунально-побутових потреб виник через незадовільну платіжну дисципліну КП «Теплоенерго». ПАТ «КВБЗ» ініціювало й провело низку переговорів щодо розв’язання даного проблемного питання з керівництвом комунального підприємства. А 14 грудня 2020 року вкотре звернулося з офіційними листами до керівництва міста та ПрАТ «Кременчукгаз». У листах роз’яснено причини ситуації, що склалася. А також надано інформацію про те, що відключення підприємства від газопостачання у зимовий період неминуче призведе до техногенної катастрофи місцевого рівня з повним припиненням теплозабезпечення мікрорайону, відновлення якого у зимовий період буде вкрай проблематичним та затратним. Незважаючи на офіційні листи та численні телефонні звернення, 15 грудня 2020 року керівництво ПрАТ «Кременчукгаз» направило на ПАТ «КВБЗ» службу, яка мала перекрити та опломбувати ввідну засувку на газопроводі.

AN1A0775

AN1A0775

Підкреслимо: на газопроводі, що є важливою артерією забезпечення життєдіяльності як підприємства, так і прилеглого мікрорайону. Її перекриття матиме наступні наслідки: повна зупинка підприємства, втрата роботи й коштів для існування для працівників заводу та їх сімей, холодні оселі мешканців мікрорайону Раківка, дитячі садки та школи з пошкодженими системами теплопостачання. Ось така новорічна перспектива з бурульками у ванних кімнатах.

Керівництво Публічного акціонерного товариства «Крюківський вагонобудівний завод», розуміючи, на відміну від керівництва міста та ПрАТ «Кременчукгаз», наслідки порушення законного права доступу працівників оператора ГРМ на територію підприємства й усвідомлюючи масштаби негативних наслідків, до яких могли б призвести дії працівників оператора ГРМ у разі припинення газопостачання заводу, прийняло рішення не допускати останніх на територію підприємства. Отже, посягання на благополуччя мешканців мікрорайону, більшість яких є працівниками підприємства або членами їх сімей, цього разу зупинили. Але ж як показує досвід багаторічної роботи з КП «Теплоенерго» та міською владою не тільки ПАТ «КВБЗ», а й інших підприємств Кременчука, шлях від обіцянок до їх реалізації розтягується до безкінечності. Напевно, керівництву підприємства і надалі доведеться самостійно вирішувати проблемні питання у цьому напрямі.

Адже, крім описаної вище ситуації, існує й величезний борг Теплоенерго перед КВБЗ за поставлений теплоносій. Станом на 1 грудня 2020 року він фактично становить 42,2 млн грн. Затверджений керівництвом КП «Теплоенерго» і міським головою «Графік погашення заборгованості» не виконується. Попри багаточисленні обіцянки міської влади про сприяння у вирішенні питання погашення заборгованості за поставлене тепло, Крюківський вагонобудівний знову залишається один на один з безліччю проблемних питань пов’язаних із постачанням тепла на прилеглий мікрорайон.

Rakovka

Rakovka

Та якщо раніше це були постійні суди з НАК «Нафтогаз України», що є постачальником природного газу для потреб населення (на сьогодні єдиний гарантований постачальник газу для цього сектору споживачів), щодо заборгованості за природний газ (на 01.12.2020 року складає близько 19 млн грн), сотні тисяч штрафних санкцій на адресу ПАТ «КВБЗ», попередження від оператора ГРМ компанії ПрАТ «Кременчукгаз» про припинення (обмеження) газопостачання вагонобудівного заводу, то у грудні цього року ситуація кардинально змінилася. Бездіяльність міської влади може призвести до техногенної катастрофи місцевого рівня.

Прочитано 805 разів