Середа, 17 липня 2019 10:42

Історія з котельнею на Раківці або Біг по колу

Rakovka 2 19

Rakovka 2 19
Епопея з будівництвом котельні на Раківці за своєю тривалістю і пристрастями і вражає, і обурює. А найприкріше те, що серед заручників цієї неприємної ситуації опинилися тисячі мешканців цього мікрорайону. Котрий рік поспіль вони з острахом чекають холодів і щоразу сподіваються на КВБЗ, який незважаючи на мільйонні борги за відпущений КП «Теплоенерго» теплоносій та пусті обіцянки міської влади, таки розпочне подачу тепла в їх оселі, дитсадки та школи.

Напевно, заводська ТЕЦ обігрівала б і забезпечувала гарячою водою мешканців Раківки ще багато років, якби у свої 66 не потребувала серйозної модернізації та реконструкції, на що потрібні і чималі кошти, і певний час. А щоб грамотно спланувати цю роботу і виважено оцінити обсяг необхідних для її здійснення капіталовкладень, керівництво ПАТ «КВБЗ» ще у 2006 році звернулося до представників виконавчої влади Кременчука з проханням надати чітку інформацію про подальші наміри міста щодо співпраці з підприємством у питанні забезпечення тепловою енергією мікрорайону Раківка.

Час стрімко минав, змінювалися керівники, чіткої позиції від мерії завод так і не дочекався. І у лютому 2016 року міська влада, з ініціативи депутатів-вагонобудівників, ухвалила рішення про будівництво однієї двоконтурної котельні на території крюківського водозабору. Її проєкт розробило ТОВ «Котлогаз», а в 2018-ому ТОВ «Боруда» підготувало технічну документацію на винесення теплових мереж із зони будівництва котельні. Ці роботи обійшлися місту у понад 800 тисяч гривень.

На будівництво котельні потрібні були чималі кошти, які міг дати інвестор. Тоді у мерії розглядали можливість співіпраці з Європейським інвестиційним банком. Для роботи над цим проєктом створили робочу групу. І все начебто йшло в правильному напрямку, тривало обговорення його технічних нюансів, складали графіки будівництва, поки не з'ясували, що отримання коштів від вище згаданої фінансової структури – занадто складна й довготривала процедура.

У цей час вагонобудівники, які працювали у складі робочої групи, дізналися про будівництво аналогічних теплогенеруючих потужностей у сусідніх Горішніх Плавнях та ініціювали вивчення досвіду комунальників цього міста. Зустріч із ними вплинула на подальший розвиток подій. Зокрема до затвердженої раніше програми реалізації проекту з будівництва котельні було внесено низку змін і розроблено нову модель фінансування, що передбачала залучення грантів двох зарубіжних компаній-інвесторів, а також коштів міського бюджету. Відповідно з'явився і новий план будівництва. 27 липня 2018 року сесія міської ради ухвалила рішення, згідно з яким затвердила графік будівництва котельні з кінцевим терміном введення її в експлуатацію у жовтні 2020 року.

Підписання з вищеназваними компаніями технічного завдання на розробку техніко-економічного обґрунтування було підтверджено на засіданні робочої групи у грудні 2018 року. А за два місяці свою згоду на участь у зведенні котельні на Раківці підтвердили й зарубіжні компанії-інвестори.

Розпочинати роботи мали з перенесення тепломережі із зони будівництва й підготовки будівельного майданчика. Їх виконавця готувалися визначити на тендері, який планували провести ще на початку квітня 2019 року, потім на початку травня, але затягнули до 4 червня. Із цією метою з бюджету міста передбачалося витратити 16 мільйонів гривень, та згодом рішенням сесії міськоъ ради цю суму було зменшено на 3 мільйони гривень, які вирішили перенаправити на поповнення обігових коштів КП «Теплоенерго» для виплати його працівникам заробітної плати.

Оскільки перенесення мережі теплотраси із зони будівництва котельні можна здійснювати лише після повного припинення циркуляції теплоносія, Кременчуцька міська рада 25 квітня поточного року винесла рішення про припинення з 13 травня до 30 вересня 2019 року постачання гарячої води до мікрорайону Раківка, пояснивши його мешканцям, що ці незручності пов’язані винятково з будівництвом нової котельні.

Але будівельні роботи так і не було розпочато, адже тендер нібито через недостатню кількість учасників 4 червня 2019 року не відбувся. Як не відбулося і заплановане на кінець травня засідання робочої групи з будівництва котельні. Тендер перенесли на 5 липня. І знову як-то кажуть «мимо». Тоді 12 червня група керівників ПАТ «КВБЗ» зустрілася з представниками міської влади, щоб отримати пояснення щодо причин його перенесення, але можновладці так і не змогли надати переконливих аргументів. Натомість було визначено дату вже третьої спроби визначити виконавця будівельних робіт – 16 липня.

Та, як кажуть, перекази не давні, та віри їм не ймуть. Адже донині КП «Теплоенерго» не може надати уточнену інформацію для проведення експертного розрахунку майбутніх мереж.

Чому і що пішло не так? Запитань більше ніж відповідей. Як виявилося, затверджений раніше проект будівництва котельні потребує суттєвих змін, а для досягнення її максимальної енергоефективності необхідно докорінно змінити системи опалення житлових будинків, теплопостачання, тощо. Тобто, практично все розпочати спочатку. А процес то запущено, кошти на проектні роботи та екпертизи витрачено, графіки складено, затверджено й не один раз перенесено. Змова чи повторення історії з будівництвом мосту? Сюжети схожі.
А люди втомилися чекати....

Закрадається підозра в тому, що гальмування робіт із будівництва котельні є черговою спробою відтермінувати введення її в експлуатації, як мінімум, ще на один рік. Міська влада на чолі з мером не вперше не виконує свої обіцянки і втягує в цю історію Крюківський вагонобудівний завод. Керівництво підприємства, яке мимоволі стало заручником цієї вкрай неприємної ситуації, має рішучі наміри довести до логічного завершення розпочату справу й робитиме все можливе, щоб мешканці мікрорайону Раківка, серед яких чимало його працівників, не відчували дискомфорту й були забезпечені і теплом, і гарячою водою.

А якщо ж усі його намагання не дадуть позитивного результату, порушуватиме питання зриву будівництва котельні на сесії міської ради й вимагатиме покарання винних у цьому. Але такий хід подій навряд чи порадує мешканців Раківки, адже за кілька місяців у двері постукає осінь і нікому не хочеться зустрічати її в холодних домівках, марно відкриваючи вентилі кранів у намаганні, врешті-решт, насолодитися гарячою ванною чи душем. На рахунку кожен день, який може вартувати цілого року, а також втрачених нервів і терпіння ні в чому не винних громадян. Тож кому потрібен цей біг по колу?

Р.S. 16 липня тендер із визначення виконавця робіт з перенесення тепломереж із зони будівництва майбутньої котельні, нарешті, відбувся. Хочеться сподіватися, що міська влада не зволікатиме з прийняттям відповідних рішень і договір між замовником – КП «Теплоенерго» та переможцем конкурсу буде підписано до кінця цього місяця. Як стверджують спеціалісти, на технічну реалізацію даного проєкту будівельникам знадобиться близько двох місяців. До 30 вересня встигнути цілком реально, звичайно, якщо дуже того хотіти. Тож відлік часу розпочато, усі з нетерпінням чекають розвитку подій.

Саме такий сценарій дозволить можновладцям Кременчука укластися в задекларовані ними терміни і виконанням взятих на себе зобов’язань зміцнити свою репутацію, а мешканцям багатостраждального мікрорайону Раківка отримати гарячу воду до початку опалювального сезону.

Прочитано 1306 разів